Układ linii tramwajowych z M2C
Moderator: Wiliam
-
Krzysiek_S
Będzie co 5/7,5/ 7,5
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Czyli w związku z otwarciem metra tniemy podaż w tramwajach na Obozowej. Logiczne jak cholera.
Oprócz tego brak jest informacji o częstotliwości 9 (zarówno sytuacja na Ochocie, jaki wycofanie 24 z Grochowskiej prosi o 18 lub nawet 20 kursów na godzinę), no i razi brak sensownego połączenia z dw. Wileńskiego na Żerań ex FSO o wycofaniu 18 (na Starzyńskim brak jest nawet wspólnego przystanku 18 i 20 gdyby ktoś podjeżdżał 6 lub 28!). Sądziłem, że 21 na solówkach wróci - ale może to po skróceniu 6.
Mam też duże wątpliwości, czy 3 sloty wystarczą dla dojazdu Bródna do M2 - może jednak 3 będzie silne, gdzieś te brygady z 23 chyba pójdą?
Tak poza tym to znane zgrane numery, więc nie bardzo jest co komentować - marszrutyzacji przed wyborami się nie spodziewałem. I dobrze, bo pewni miłośnicy autobusu, co "jest tani i można go co 10 lat zmienić" mogliby tu niezłą masakrę zafundować.
Oprócz tego brak jest informacji o częstotliwości 9 (zarówno sytuacja na Ochocie, jaki wycofanie 24 z Grochowskiej prosi o 18 lub nawet 20 kursów na godzinę), no i razi brak sensownego połączenia z dw. Wileńskiego na Żerań ex FSO o wycofaniu 18 (na Starzyńskim brak jest nawet wspólnego przystanku 18 i 20 gdyby ktoś podjeżdżał 6 lub 28!). Sądziłem, że 21 na solówkach wróci - ale może to po skróceniu 6.
Mam też duże wątpliwości, czy 3 sloty wystarczą dla dojazdu Bródna do M2 - może jednak 3 będzie silne, gdzieś te brygady z 23 chyba pójdą?
Tak poza tym to znane zgrane numery, więc nie bardzo jest co komentować - marszrutyzacji przed wyborami się nie spodziewałem. I dobrze, bo pewni miłośnicy autobusu, co "jest tani i można go co 10 lat zmienić" mogliby tu niezłą masakrę zafundować.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Z Wileńskiego na FSO pozostaje 20 (więc tym lepiej, że nie 13
).
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Wileniak z Żeraniem ex FSO połączy 20 (jej trasa się nie zmieni). Na Grochowskiej zamiast 24 będzie 6. Szczerze mówiąc nie wiem po co, ale...
3 ma być co 10/15/20. Linie 3,4 i 25 będą ze sobą skoordynowane.
3 ma być co 10/15/20. Linie 3,4 i 25 będą ze sobą skoordynowane.
Czy linia 6 na trasie Koło-Gocławek nie będzie zbyt długa? Już teraz rozkładowo do ZOO jedzie się 57 minut, a jeśli przedłużymy tego potworka do Gocławka czas przejazdu wzrośnie do... ponad 80 minut!
- tomasz5254
Nie z Koła tylko z Metra Młociny ma jechać na Gocławeksprinter pisze:Czy linia 6 na trasie Koło-Gocławek nie będzie zbyt długa? Już teraz rozkładowo do ZOO jedzie się 57 minut, a jeśli przedłużymy tę linię do Gocławka czas przejazdu wzrośnie do... ponad 80 minut!
10 11 26 27 103 105 109 136 154 159 167 184 186 190 414 523 N43
Z Młocin ma jechać dopiero po otwarciu odcinka torów na Powstańców Śląskich.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Zgadujmy, co będzie prędzej 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Pisałem o sensownym połączeniu. Jedna słaba linia* to za mało niestety (jedna silna zresztą - od czasu pocięcia poranków i wieczorów - też nie do końca), zwłaszcza w roki dowozowej.Bastian pisze:Z Wileńskiego na FSO pozostaje 20 (więc tym lepiej, że nie 13).
* - oczywiście co innego, gdyby linie słabe jeździły co np. 8/10/10/15 minut.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- R-9 Chełmska
Rozwijając wątek połączenia Wileńskiego z Żeraniem FSO – kuleć będzie połączenie ogólnie „miasta” z ul.Jagiellońską. W chwili obecnej jedzie się metrem do Ratusza i tam wsiada w parę 18/20. Po zmianach trzeba będzie albo wysiąść na Ratuszu i rzucać monetą, czy iść na Andersa do 18 czy na Solidarności do 20, albo podjechać M2 do Wileńskiego, gdzie i tak będzie tylko słaba 20... Odpadnie również możliwość podjazdu „1” z dw.Gdańskiego, bo przy Starzyniaku ani 18, ani 20 nie będą miały wspólnego przystanku.
Efekt jest taki, że obecnie mając w jednym miejscu 20 linie razem co 5/7,5 i w drugim miejscu linię co 10/15, mieć będziemy dwie linie w różnych miejscach co 10/15 każda. A gdzie jest ZTM wspaniałomyślnie mówiący, że lepsza jedna linia (OK, tu mamy parę 18/20, a nie jedną linię, nie pracuje ona idealnie, ale i tak całkiem nieźle) co 5/7,5, niż dwie co 10/15, każda z innego miejsca? Moim zdaniem Jagiellońskiej się mocno pogorszy po zmianach, co dziwne jest zwłaszcza w kontekście, iż od nowego roku wzmocniono ten ciąg – czyli chętni do podróży są i to o dziwo zauważeni przez ZTM… Do tego na Golędzinowie przybędzie sporo nowych mieszkańców. A teraz oprócz zmniejszenia kursów serwuje się sytuację, kiedy każdy tramwaj będzie jechał gdzie indziej.
Efekt jest taki, że obecnie mając w jednym miejscu 20 linie razem co 5/7,5 i w drugim miejscu linię co 10/15, mieć będziemy dwie linie w różnych miejscach co 10/15 każda. A gdzie jest ZTM wspaniałomyślnie mówiący, że lepsza jedna linia (OK, tu mamy parę 18/20, a nie jedną linię, nie pracuje ona idealnie, ale i tak całkiem nieźle) co 5/7,5, niż dwie co 10/15, każda z innego miejsca? Moim zdaniem Jagiellońskiej się mocno pogorszy po zmianach, co dziwne jest zwłaszcza w kontekście, iż od nowego roku wzmocniono ten ciąg – czyli chętni do podróży są i to o dziwo zauważeni przez ZTM… Do tego na Golędzinowie przybędzie sporo nowych mieszkańców. A teraz oprócz zmniejszenia kursów serwuje się sytuację, kiedy każdy tramwaj będzie jechał gdzie indziej.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Amen!
Ktoś ma pojęcie dlaczego 11 ma jechać przez Kercelak, a nie przez Skierniwicką? Bo na Kercelaku za mało tramwajów? Bo nie chcą przywracać skrętów na Rondzie Daszyńskiego? Żeby nie przeszkadzać samochodom?
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
To jest imho pokłosie braku przynajmniej jednej silnej linii na Puławskiej. Gdyby takowa była, to czyniłoby ją to naturalnym kandydatem do przejazdu przez Dw. Wileński i dalej na Żerań EKSEFESO. 4+18=18, 20 na Bródno i do widzenia.
Biorąc pod uwagę to, jak żenująco mało zmian w układzie tramwajowym ZTM nam zaproponował, wątpię, żeby silna linia na Puławskiej coś tymch propozycjach zmieniła – z tego co widzę, nowemu kierownictwu ZTM-u zależy bardziej na konserwowaniu, pardą, stabilizowaniu obecnego układy komunikacyjnego, niezależnie jak dysfunkcjonalnego, niż na jakiejkolwiek poprawie czegokolwiek.
Na Puławskiej jest chyba trochę nadpodaż, podczas gdy na Marszałkowskiej podaż jest za mała. Dlatego dobrze by było skierować 14 na trasę: BANACHA - ... - Nowowiejska - Marszałkowska - Andersa - Trasa W/Z - Wileniak - Jagiellońska - ŻERAŃ (ex)FSO.
Lepsze to od uruchamiania 21 z Gocławka na Żerań (większa oszczędność).
Lepsze to od uruchamiania 21 z Gocławka na Żerań (większa oszczędność).