Os0 pisze:Sprawdź sobie ilu przedsiębiorców głosowało na KNP.
Głosowania są tajne, więc zweryfikowanie tego jest niemożliwe.
Os0 pisze:I daj sobie spokój z takimi opiniami o głosujących na KNP, bo są to w większość ludzie nie skażeni komuną i nie myślą, że się im coś należy.
No właśnie problem w tym, że najczęściej wyznają filozofię "mnie stać, a reszta niech zdycha". Przy czym stać ich na ogół z urodzenia/smarków pod nosem (bo tatuś/mamusia kupią), w mniejszości przypadków się sami dorobili.
Os0 pisze:Wierzą w swoje możliwości i widzą, że są ograniczani (chcą mieć większy wybór).
Tak, wiara taka jest często podbudową emigracji do USA, z której nagle trzeba wracać, bo w wyniku komplikacji okołoporodowych delikwent musiał ogłosić upadłość, bo ubezpieczyciel się wypiął - a nie stać go było na lepze ubezpieczenie, bo chałupę spłacał. Klęcie na publiczną służbę zdrowia zwykle kończy się bardzo szybko, kiedy ktoś wpadnie w kłopoty zdrowotne wymagające hospitalizacji.
Os0 pisze:Dlaczego, jeżeli państwowe jest takie dobre (taniej, lepiej i z większą dostępnością), to zawsze jest obowiązkowe?
Bo żeby było tańsze i bardziej dostępne, to musi być masowe. Czy lepsze, to bym polemizował. Wg mnie państwo powinno zapewniać minimum egzystencjalne (w takim rozumieniu, że zapewnia podstawową infrastrukturę, służbę zdrowia i szkolnictwo). Wiek emerytalny nie powinien być wyznaczany przez państwo, a emerytura powinna być oparta o dobrowolne składki. Jeśli ktoś nie odłożył - pracuje dalen albo go rodzina utrzymuje.
MichalJ pisze:Na JKM głosują młode szczyle, dla których pojęcia "emerytura" i "operacja serca" są czystą abstrakcją, której absolutnie nie łączą ze swoją osobą.
A do tego naoglądają się propagandówek "jak świetnie jest w Ameryce" i myślą, że jak będzie takie samo prawo tutaj, to i gospodarczo będzie identiko.
MichalJ pisze:A składka na NFZ i ZUS musi być obowiązkowa, bo w przeciwnym wypadku 80% społeczeństwa nigdzie się od niczego nie ubezpieczy i niczego na starość nie odłoży, a jak przyjdzie co do czego, to wyciągnie rękę do państwa, a oświecone państwo nie powie im przecież "a zdychajcie pod mostem".
Jak już wcześniej wspomniałem, NFZ jak najbardziej, ale emerytalne to topienie kasy w worku bez dna, z którego się dostanie jedno wielkie nic.
Bastian pisze:Powiadasz, że założysz firmę i będziesz produkował samochody?
Przy zmowie cenowej to by nie miał szans założyć firmy, zacznijmy od tego
Bastian pisze:No i właśnie po to mi one, tylko nikt nie chce mi dać szansy...
I wątpię, żeby kiedykolwiek ją dał
Bastian pisze:Ale cała ta Nowa Prawica ma jakiś think tank, czy nie? Ktoś coś liczy, planuje?
Wątpię. Zbyt skomplikowane symulacje, które w efekcie by dały jedno wielkie nic.