Zostawmy dla niej 511. Chociaż jak dla mnie docelowo może być 518 do Wilsona (i Trakt). I zawsze można wybrać 509 + M2 (ew. 516/211/7xx + 18).Bo Modlińska biegnie przez pustynię, a powstające przy niej osiedla to fatamorgany.
Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
(!) Tramwajem na Tarchomin
Moderator: Wiliam
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Nie przywracałbym 518 na trasę przez grota. Po przebudowie mostu grota na gdańskim powinien być spokój. Gorzej ma się sprawa na świętokrzyskiej, nie wiem czy decyzja aby puścić 518 przez świętokrzyską była słuszna, mimo wszystko na alejach ruch idzie płynniej. A może zakrańcować 518 na pl.trzech krzyży?KwZ pisze:Zostawmy dla niej 511. Chociaż jak dla mnie docelowo może być 518 do Wilsona (i Trakt). I zawsze można wybrać 509 + M2 (ew. 516/211/7xx + 18).Bo Modlińska biegnie przez pustynię, a powstające przy niej osiedla to fatamorgany.
Też tak sądzę. O zmianie trasy 509 będzie można mówić dopiero po wybudowaniu tramwaju na Modlińskiej.marko80 pisze:509 powinno zostać absolutnie najkrótszą trasą prost światowida do modlinskiej, gdyż pokrywanie się 509 z tramwajami na światowida nie ma znaczenia, ta linia obsługuje zupełnie inny kierunek niż tramwaje które będą kursować z tarchomina. 509 ma zapewniać szybki dojazd do wileńskiego i na pragę i kierowanie jej oberkiem przez tarchomin nie ma żadnego sensu.
518 na odcinku Muranowska - Pl. Wilsona nie jest linią niezbędną. Samo 116 jakoś sobie bez niej radzi. Zamiast 2 linii o różnych częstotliwościach lepsza byłaby 1 (116) o większej częstotliwości niż obecna. 186 nie pełni roli dowozówki do metra, bo jest linią międzydzielnicową. Jeśli już to przydałoby się jej jakieś podbicie. Natomiast przy obecnych warunkach drogowych (Most Grota) za najlepszy dowóz z Płochocińskiej i Konwaliowej do M1 należy uznać cokolwiek do Żerania i 18.marko80 pisze: Nie przywracałbym 518 na trasę przez grota. Po przebudowie mostu grota na gdańskim powinien być spokój. Gorzej ma się sprawa na świętokrzyskiej, nie wiem czy decyzja aby puścić 518 przez świętokrzyską była słuszna, mimo wszystko na alejach ruch idzie płynniej. A może zakrańcować 518 na pl.trzech krzyży?
Ciężko coś mówić o liniach jeżdżących Świętokrzyską - ich wykorzystanie będzie można ocenić dopiero po uruchomieniu M2C.
Wiem, że to nie ten wątek ale tramwaj na modlińskiej to będzie najgorsze piekło komunikacyjne jakie kiedykolwiek spotka tą dzielnicę. Najlepiej żeby ta inwestycja nigdy nie powstała. Bo na Tarchominie i modlinskiej oprócz lokalnych dowozówek i 186 nie ostanie się nic a mieszkańców osiedli przy Kowalczyka będzie się wozić tramwajem do metra młociny via most północny. O zgrozo nawet nie chce o tym myśleć. Ty tu piszesz że wtedy trzeba będzie zmienić trasę 509 jasne, że trzeba będzie bo zakrańcują ten autobus od strony gocławia przy wileńskim albo stadionie a dalej na tarchomin wolnym tramwajem.Georg pisze:Też tak sądzę. O zmianie trasy 509 będzie można mówić dopiero po wybudowaniu tramwaju na Modlińskiej.marko80 pisze:509 powinno zostać absolutnie najkrótszą trasą prost światowida do modlinskiej, gdyż pokrywanie się 509 z tramwajami na światowida nie ma znaczenia, ta linia obsługuje zupełnie inny kierunek niż tramwaje które będą kursować z tarchomina. 509 ma zapewniać szybki dojazd do wileńskiego i na pragę i kierowanie jej oberkiem przez tarchomin nie ma żadnego sensu.
MichalJ pisze:O, przypadkiem mi się kliknęło na początek wątku, a tam długie dywagacje o bezsensowności ogryzka tramwajowego, o tym, czy warto marnować więcej niż dwie brygady na linię, którą nikt nie pojedzie. A nawet więcej niż zero, bo były propozycje, żeby dwójki nie uruchamiać w ogóle...
A dzisiaj:Kod: Zaznacz cały
7 02 06 10 14 18 22 26 30 34 38 42 47 52 57
Nie miałeś wtedy ograniczonego ruchu na Grota.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Skoro nie opłaca się wozić ludzi z Modlińskiej przez Północny autobusem, to dlaczego ma się opłacać tramwajem? 
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Ja sądzę, że im nawet po wybudowaniu tramwaju na Modlińskiej zostanie takie 186. I to mieszkańcom tych osiedli powinno wystarczyć.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
autobusem się opłaca ale do marymontu a tramwaj na modlinskiej będzie połączony z linią przez światowida i TMP więc z pewnością będzie jakaś linia Żeran FSO - Metro Młociny lub nawet jadąca z głębi pragi + coś co będzie krańcować na winnicy od strony pragi może 18 może 20 huk ich wie. Znając politykę ZTMu wtedy będą ciąć busy na potęgę wrzucając wszystkich do tramwaju, to jest logiczne i zgodne z polityką transportową miasta gdzie promuje się szyne, że takowa linia tramwajowa w drugą stronę do metra będzie niezależnie od logiki takiego rozwiązania.KwZ pisze:Skoro nie opłaca się wozić ludzi z Modlińskiej przez Północny autobusem, to dlaczego ma się opłacać tramwajem?
A nie lepiej wtedy połączyć 186 i 414 w jedną częstą linię ze Szczęśliwic na Bródno z przesiadką przy Żeraniu FSO?
jasne a tarchomin zostaw na pożarcie tramwajom oraz całą modlińską. Ja nie wiem czy przecięty kowalski wie z czym się wiąże budowa tramwaju wzdłuż modlińskiej. Tylko o tym nikt ci nikt nie powie, każdy kita w zęby i siedzimy cicho byleby tylko przepchąc bezsensowny tramwaj na modlińskiej. Niech ci którzy go budują powiedzą uczciwie ludziom, że będzie się to wiązać z wycięciem prawie wszystkich linii autobusowych to zobaczymy czy tak chętnie ludziska będą patrzeć na perspektywę tramwaju na modlińskiej. Ja mam nadzieję że się udławią tym projektem i nie powstanie przynajmniej w jakiejś dającej się sensownie określić perspektywie.Georg pisze:A nie lepiej wtedy połączyć 186 i 414 w jedną częstą linię ze Szczęśliwic na Bródno z przesiadką przy Żeraniu FSO?
Nie jestem przekonany, przesiadka nie w jednym poziomie przy takiej liczbie pasażerów generuje za duże straty czasowe nawet jeśli przystanki tramwajowe będą pod mostem. O odbiorze komfortu nie wspominając.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Dlatego sama walka o tramwaj nie ma sensu. Sens będzie wtedy, kiedy tramwaje będą miały priorytety. Zobacz sobie dojazd obecnie na Koło. 2 silne linie i 1 słaba 20. Co z tego, skoro na każdym skrzyżowaniu stoi. Tak jest niestety obecnie prawie w całym mieście. W godzinach szczytu tramwaj może i konkurowałby na zakorkowanej Jagiellońskiej z 509, ale nie stając ciągle na światłach i mając przystanki co 200 metrów.marko80 pisze:autobusem się opłaca ale do marymontu a tramwaj na modlinskiej będzie połączony z linią przez światowida i TMP więc z pewnością będzie jakaś linia Żeran FSO - Metro Młociny lub nawet jadąca z głębi pragi + coś co będzie krańcować na winnicy od strony pragi może 18 może 20 huk ich wie. Znając politykę ZTMu wtedy będą ciąć busy na potęgę wrzucając wszystkich do tramwaju, to jest logiczne i zgodne z polityką transportową miasta gdzie promuje się szyne, że takowa linia tramwajowa w drugą stronę do metra będzie niezależnie od logiki takiego rozwiązania.KwZ pisze:Skoro nie opłaca się wozić ludzi z Modlińskiej przez Północny autobusem, to dlaczego ma się opłacać tramwajem?
Wiesz, jak znam szybkość z jaką powstają kolejne linie tramwajowe (tramwaj na Powstańców Śląskich miał być już ponad 10 lat temu), to raczej my nie dożyjemy już luksusu jazdy tramwajem po Modlińskiej. To już będzie problem następnych pokoleń.marko80 pisze:jasne a tarchomin zostaw na pożarcie tramwajom oraz całą modlińską. Ja nie wiem czy przecięty kowalski wie z czym się wiąże budowa tramwaju wzdłuż modlińskiej. Tylko o tym nikt ci nikt nie powie, każdy kita w zęby i siedzimy cicho byleby tylko przepchąc bezsensowny tramwaj na modlińskiej. Niech ci którzy go budują powiedzą uczciwie ludziom, że będzie się to wiązać z wycięciem prawie wszystkich linii autobusowych to zobaczymy czy tak chętnie ludziska będą patrzeć na perspektywę tramwaju na modlińskiej. Ja mam nadzieję że się udławią tym projektem i nie powstanie przynajmniej w jakiejś dającej się sensownie określić perspektywie.Georg pisze:A nie lepiej wtedy połączyć 186 i 414 w jedną częstą linię ze Szczęśliwic na Bródno z przesiadką przy Żeraniu FSO?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Coś bredzisz. Tramwajem na Pragę, 511 na Marymont.marko80 pisze:autobusem się opłaca ale do marymontu a tramwaj na modlinskiej będzie połączony z linią przez światowida i TMP więc z pewnością będzie jakaś linia Żeran FSO - Metro Młociny lub nawet jadąca z głębi pragi + coś co będzie krańcować na winnicy od strony pragi może 18 może 20 huk ich wie. Znając politykę ZTMu wtedy będą ciąć busy na potęgę wrzucając wszystkich do tramwaju, to jest logiczne i zgodne z polityką transportową miasta gdzie promuje się szyne, że takowa linia tramwajowa w drugą stronę do metra będzie niezależnie od logiki takiego rozwiązania.KwZ pisze:Skoro nie opłaca się wozić ludzi z Modlińskiej przez Północny autobusem, to dlaczego ma się opłacać tramwajem?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow