Powiedz to pieszym, którzy chcieliby przejść przez Jerozolimskie na wysokości Miedzianej, albo przez Towarową przy Kolejowej. A wg mnie to w takich miejscach powinno się tego typu znaki wstawiać. No chyba że zrobimy bezwzględne pierwszeństwo pieszych na pasach jak jest w paru krajach zachodu to wtedy tak.Daniel_FCB pisze:Mimo wszystko jestem na nie. Jak można sobie pozwalać na takie manewry, oznacza to tylko, że skrzyżowanie nie potrzebuje sygnalizacji w ogóle.
A co do tego, ze ze strzałką sobie ludzie średnio radzą. Kierowcy luźno podchodzą do tego przepisu bo i tak w starciu z pieszym nic im się nie stanie. Z rowerzystami wygląda to jednak nieco inaczej.
To chyba też kwestia ciągłego naciskanie na ścieżki i pasy, że trzeba, że bezpieczniej, że nie blokują ruchu, że... i nawet kierowca mnie kiedyś ochrzanił, że dlaczego nie zjeżdżam z Miodowej w Solidarności po Pasie rowerowym (przeciwnie do jego kierunku).Wiliam pisze: Według mnie to wynika z tego że u nas nie robi się jednokierunkowych DDRów, a i pasów rowerowych jest mało, to sporo ludzi nie ma pojęcia jak się po tym poruszać. Przydało by się więcej oznaczeń poziomych.