Dużo ludzi mówi i pisze Czaskoski
Awarie i utrudnienia w metrze
Moderator: JacekM
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
To forma żartu, przecież.
Spalinówki mogą wjechać do tunelu metra?
Są jakieś widoki na to, aby M1 jeździło od Dw. Gdańskiego do Politechniki i od Kabat do Wilanowskiej? Czy nie ma prądu?
Może ktoś uznał, że ujawnienie prawdy podważyłoby cukierkowy wizerunek metra?
Jezu, reserved, uspokój się. Przecież z komentarza Łukasza na kilometr bije szyderą, a ty dałeś się wrobić jak nastolatek na pierwszej randce w życiu
Wiem. Poziom debilizmu i analfabetyzmu w narodzie jest dość spory.
Jak tak to sorki. Chyba mi już starczy Internetu na ten miesiąc... jestem po solidnej dawce lektury komentarzy na facebooku na temat dzisiejszej awarii i wszelkich "znawców" więc i mój poziom załamania jest dość wysoki. Na przykład czytam sobie jak Trzaskowski od rana siedzi i kieruje pracami sztabu zarządzania kryzysowego, dał dość solidny komentarz i precyzyjną informację a ludzie mu piszą żeby zniknął. A jakby zniknął to ci sami ludzie by pisali że nie interesuje się Warszawą. No nie dogodzisz.
Gdy u mnie w domu się popsuł się internet na światłowodzie, to naprawiali mi tydzień - choć przez większość czasu usiłowali zlokalizować awarię. Ciekawe, ile czasu będą naprawiać urządzenia sterowania ruchem warszawskiego metra.ashir pisze: Przyczyną awarii jest nocny pożar światłowodu
Położyć to pewnie położą i w noc. Pytanie jak testy i czy znów coś nie pierdyknie jak włączą. Przyczyna chyba jest nieznana wciąż, a jak coś iskrzyło to może znów zacząć.fraktal pisze:Gdy u mnie w domu się popsuł się internet na światłowodzie, to naprawiali mi tydzień - choć przez większość czasu usiłowali zlokalizować awarię. Ciekawe, ile czasu będą naprawiać urządzenia sterowania ruchem warszawskiego metra.ashir pisze: Przyczyną awarii jest nocny pożar światłowodu
Reserved, ja też czytałem komentarze na Facebooku. Sporo botów z Republiki.
ŁK
A, no i dobre były te takie ze „rano miałem autobus bezpośredni do pracy a teraz znów muszę się przesiadać na Gdańskim”.
Oczywiście znawcy uważali, że skoro teraz nie da się zastąpić metra setką autobusów i tramwajów, to powinno się tak nie dać od całych 30 lat i nie zastępować autobusów metrem.
Oczywiście znawcy uważali, że skoro teraz nie da się zastąpić metra setką autobusów i tramwajów, to powinno się tak nie dać od całych 30 lat i nie zastępować autobusów metrem.
ŁK
Osobliwe rozwiązanie, ale może "za metro" nie będzie potrzebne w tej ilości.
Wygląda na to, że przyczyna jest znana. Kto jest bystrzejszy i się rozejrzał to widzi - pojawiło się już w mediach. Pożar powstał w kanale kablowym w instalacji zasilającej podstację na Racławickiej, czyli 15kV AC. A że kanałem razem z kablem zasilającym biegną inne układy (co nie jest zabronione) to zostały one zniszczone (nic dziwnego). Teraz pytanie czy szczurki, czy uszkodzenie płaszcza izolacyjnego kabla i tu zapewne się tego już nie dowiemy. Zanim ekipy naprawcze weszły w miejsce to minęło kilka godzin (ustabilizowanie temperatury, usunięcie zadymienia etc), oględziny, ocena uszkodzeń i podjęcie decyzji co dalej. Zapewne dopiero koło południa pojawił się plan działań zmierzających do przywrócenia działania metra. Podstacja Racławicka może dłużej nie działać - metro jest na to przygotowane, pozostałe podstacje mają rezerwy mocy. Ogarnięcie łączności i systemu sterowania, co zajmie ileś godzin pozwoli na przywrócenie ruchu. Tak więc nie ma się co spinać. To pierwsza taka awaria od 30 lat i do tej pory jedyna.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Ciekawe, ze ZaMetro według oficjalnej trasy wczoraj jeździło przez Batorego, a dziś już przez Trasę Łazienkowską.
Kierowcy zapewne wybierają i tak swój wariant.
Kierowcy zapewne wybierają i tak swój wariant.
Po co spieszyć, przecież do końca życia mamy na to czas.
Nie mogą, bo obsługują też przystanek na Trasie Łazienkowskiej... Natomiast powinna być dokładna rozpiska przystanków, jakie obsługuje ZM1... A dla 61 dzisiaj rano wgrano rozkład jazdy.
A ok., tego nie wiedziałem, choć to chyba bez sensu, biorąc pod uwagę, ze wszystkie autobusy odjeżdżające z tego przystanku kierują się na zachód... A wymiana pasażerska i tak następuje na przystanku na Waryńskiego.
Po co spieszyć, przecież do końca życia mamy na to czas.
Dziś z Waryńskiego na pl. Konstytucji skręciły dwie Z. Pierwsza przemknęła środkiem, a kierowca drugiej dał po hamulcach i zabrał ludzi z przystanku. Miły gest 
Na Pl. Konstytucji i Os. Domaniewska normalnie obowiązuje przystanek.