Kosztem części kursów z TŁ na Szaserów to pewnie przydałoby się raczej coś z TŁ prosto Wiatraczną do nowych osiedli. Tylko trochę nie wiadomo jak to zrobić, 188 to nie, bo obsługuje też dalszy odcinek, całe 523 wiadomo że nie, a dzielenie końcówki 523 na dwie linie to też głupio. Chyba że 141, a z Wiatracznej na Witolin coś bardziej lokalnego ?
Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie
Moderator: Wiliam
Trochę się nie rozumiemy.rufio198 pisze: ↑29 sty 2026, 23:37A to na TŁ jest jakiś rozkład? Bo owszem tam jezdza pakiety,np 4x 523, 3x182, itp, itd. W stronę centrum cały rozkład idzie psu na budę przez korek zaraz za Przyczółkiem, a w stronę Pragi to wtórne opóźnień w/w i korki na mieście.eloelo520 pisze: ↑29 sty 2026, 13:43
No i witamy typowego zbiorkomiarza co widzi tylko kreski na mapie i cyferki w rozkładzie jazdy.
Nieważne że na TŁ w szczycie autobusy są wypchane, a część kursów niezabieralna, wywalmy linię która pomaga ludziom na Przyczółku i Saskiej Kępie w ogóle wsiąść do autbousu. Bo przecież ZTM nie podniesie częstotliwości "długich" linii, częstotliwości te same co 10 lat temu a mieszkańców na południowym Grochowie/ północnym Gocławiu o połowę więcej
Nie pomaga też że ZTM dumnie trwa przy rozkładzie w którym wszystkie cztery linii z Wiatraka jadą pakietem, z tylko 523 się z niego wyłamującym bo jeździ częściej niż 141/143/188.
Problemu nie ma na Ochocie, Ochota jest bogata w wiele innych połączeń do centrum i busy na TŁ nie są stamtąd głównym wyborem.
Problem jest na Ostrobramskiej i potem finalnie na Kanałku Gocławskim, w okolicy którego powstała w ciągu ostatnich lat masa nowych bloków.
182 jest głównie dla Ostrobramskiej plus Kanał Gocławski, z 143/523 spotyka się dopiero na Międzynarodowej. Jeśli chcesz to zabrać, to zaproponuj co w zamian i dokąd.
Poza szczytem to faktycznie dziwne że ZTM utrzymuje częstotliwość taką samą jak w szczycie, mogą ściąć te 10 minut do 15, zresztą w weekend to jeździ co 20 minut i nikt nie protestuje. Zresztą poza szczytem nie ma już prawie korków na Przyczółku, czym jest te 1-2-3 minuty przy 5-10-15 o 8:00 we wtorek.
- ZielonyJamnik
Ale jeśli chcemy coś usunąć to jaką chcesz alternatywę. Są 5xx, nie słyszałem żeby ludzie się nie mieliścili
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
-
bartoni722
Nie to, żebym chciał umierać za istnienie linii 182, ale doskonale pamiętam czasy gdy na Saskiej jeździły tabuny dziadów pokroju 405, 408, 515, każda z nich mogła pojawić się losowo mając -30, -40 i tym samym tworząc na tej Saskiej dziury po 10-15 minut. Kiedy w końcu te czasy się skończyły i jest na tym ciągu NAPRAWDĘ sensowna oferta (jeszcze z rezerwami pod przyszłe osiedla o których napisano wyżej) to już ktoś chce kłaść na to łapy. Jest gdzieś bardzo dobra częstotliwość i nie jest w stanie "nie słyszałem, żeby ludzie się nie mieścili" to już trzeba proponować jej pod....zabranie znaczy się.
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. 
141 do nowych osiedli w rejonie Żupniczej - bardzo dobry pomysł.mb112 pisze: ↑30 sty 2026, 1:03Kosztem części kursów z TŁ na Szaserów to pewnie przydałoby się raczej coś z TŁ prosto Wiatraczną do nowych osiedli. Tylko trochę nie wiadomo jak to zrobić, 188 to nie, bo obsługuje też dalszy odcinek, całe 523 wiadomo że nie, a dzielenie końcówki 523 na dwie linie to też głupio. Chyba że 141, a z Wiatracznej na Witolin coś bardziej lokalnego ?![]()
-
Placuszek44
Na Łukowskiej nie zauważyłem żadnego 5xx.ZielonyJamnik pisze: ↑30 sty 2026, 15:11Ale jeśli chcemy coś usunąć to jaką chcesz alternatywę. Są 5xx, nie słyszałem żeby ludzie się nie mieliścili
- ZielonyJamnik
158 starcza do 5xx
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
Ja za to widziałem.ZielonyJamnik pisze: ↑30 sty 2026, 15:11Ale jeśli chcemy coś usunąć to jaką chcesz alternatywę. Są 5xx, nie słyszałem żeby ludzie się nie mieliścili
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach