Połączenia komercyjne w Polsce

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 06 mar 2026, 12:06

ashir pisze:
06 mar 2026, 9:43
Dlatego napisałem w środku tygodnia. Wtedy w Intercity też jest luźniej, a czasami wręcz pusto. W szczytowych porach, jak dziś w piątek RJ jest już pełny, ale to też wynika z bardzo niskiej podaży miejsc.
Napisałeś „ W środku tygodnia, dzisiaj na ten kurs”. A słowa te pisałeś w piątek rano ;)

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 06 mar 2026, 12:08

person pisze:
ashir pisze:
Dlatego napisałem w środku tygodnia. Wtedy w Intercity też jest luźniej, a czasami wręcz pusto. W szczytowych porach, jak dziś w piątek RJ jest już pełny, ale to też wynika z bardzo niskiej podaży miejsc.
Napisałeś „ W środku tygodnia, dzisiaj na ten kurs”. A słowa te pisałeś w piątek rano ;)
No w weekendy są pełne, w tygodniu puste. Jeśli to ma pomóc, to spoko…
ŁK

ashir

Post autor: ashir » 06 mar 2026, 12:25

person pisze:
06 mar 2026, 12:06
ashir pisze:
W środku tygodnia (jest pusty), dzisiaj na ten kurs zostały wolne tylko 3 miejsca. Ja wiem, że dzisiaj jest piątek (na szczęście!). :roll:

fraktal

Post autor: fraktal » 06 mar 2026, 15:31

ashir pisze:
05 mar 2026, 21:05
Ale RegioJet już teraz często ma komplety w niedzielę, bo i w PKP Intercity też nie ma miejsc siedzących. Także latem będzie podobnie, a podaż miejsc będą mieli i tak niższą niż Słoneczny i Słoneczny-Bis.
Im więcej pociągów w danej relacji, tym powinno być luźniej - przynajmniej w teorii. W praktyce i tak to zależy od konkretnego dnia i szczęścia. W zeszłym roku trafiłem nieźle, na szczęście nie jechałem tym zatłoczonym Intercity, sytuację znam tylko z opowieści.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 06 mar 2026, 16:29

fraktal pisze:
ashir pisze:
05 mar 2026, 21:05
Ale RegioJet już teraz często ma komplety w niedzielę, bo i w PKP Intercity też nie ma miejsc siedzących. Także latem będzie podobnie, a podaż miejsc będą mieli i tak niższą niż Słoneczny i Słoneczny-Bis.
Im więcej pociągów w danej relacji, tym powinno być luźniej - przynajmniej w teorii. W praktyce i tak to zależy od konkretnego dnia i szczęścia. W zeszłym roku trafiłem nieźle, na szczęście nie jechałem tym zatłoczonym Intercity, sytuację znam tylko z opowieści.
Niekoniecznie, im więcej pociągów tym może być większy popyt też. Niestety też, jak jest dużo pociągów na LK9, to robią się losowe opóźnienia, a wtedy IC je jeszcze powiększają, bo mają niski prio w porównaniu do pendolino czy ekspresów.
ŁK

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 mar 2026, 10:33

ashir pisze:
Bastian pisze:
06 mar 2026, 9:00
Dzisiaj to jest piątek, a nie środek tygodnia. Po południu to już w ogóle trudno się wydostać jakimkolwiek pociągiem z Warszawy, jak podstawić węglarki, też by się zapełniły, a na pewno wielu ludzi może jechać wcześniej. Ja widziałem w dwa wtorki - max 20 osób na pokładzie.
Inne pociągi odjeżdżające o podobnej, porannej porze - np. do Wrocławia/Szklarskiej Poręby - są całkiem zapchane.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 07 mar 2026, 12:21

Bastian pisze:
ashir pisze:
Inne pociągi odjeżdżające o podobnej, porannej porze - np. do Wrocławia/Szklarskiej Poręby - są całkiem zapchane.
Bo jadą przez Żyrardów, Koluszki, Łódź, Sochaczew. No i do Szklarskiej nie ma za dużo pociągów. Do Wrocławia też, ale przecież są jeszcze Oleśnice, Sieradze itp. a Kraków nie staje nigdzie, Gdańsk zresztą też. Możliwe, że jakaś Iława czy Włoszczowa Płn. by coś pomogły.
ŁK

ashir

Post autor: ashir » dzisiaj, 14:20

RegioJet po raz kolejny skorygował swój cennik i tak:

Szczytowe połączenia (piątek, sobota, niedziela) Warszawa - Trójmiasto
Low cost :arrow: 98 zł
Standard :arrow: 118 zł
Relax :arrow: 128 zł
Business :arrow: 148 zł

Szczytowe połączenia (piątek, sobota, niedziela) Warszawa - Kraków
Low cost :arrow: 98 zł
Standard :arrow: 108 zł
Relax :arrow: 128 zł
Business :arrow: 138 zł

Szczytowe połączenia (piątek, niedziela) Warszawa - Poznań
Low cost :arrow: 78 zł
Standard :arrow: 88 zł
Relax :arrow: 98 zł
Business :arrow: 118 zł

Szczytowe połączenia (piątek, niedziela) Warszawa - Praga
Low cost :arrow: 134 zł
Standard :arrow: 154 zł
Relax :arrow: 178 zł
Business :arrow: 198 zł

Oczywiście do każdego biletu należy doliczyć +1 zł, jeżeli nie ma się konta RegioJet.

Oprócz tego w mniej popularnych dniach/porach skorygowany został cennik, gdzie poza klasą Low cost (np. Warszawa - Ostrawa) również ceny poszły do góry. Obniżkę o 10 zł (za wyjątkiem klasy Low cost) zauważyłem jedynie w mniej popularnych kursach na trasie Warszawa - Poznań. Generalnie RJ zamiast skupić się na poprawie standardu, bo nadal jest losowy i wydłużeniu składów o dodatkowe wagony to woli zmaksymalizować zysk. 98 czy 99 zł za przejazd najtańszą klasą bez nawet gniazdka to już naprawdę nie jest atrakcyjna oferta, nawet bez dodatkowych przygód na trasie. :/

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » dzisiaj, 19:14

Low Cost do Poznania sporo droższy niż Low Cost od PKP IC (do niedawna 49, a teraz IC odpaliło masę biletów po 19; nawet BWE można upolować za 29 tydzień wcześniej)... No nie wiem, nie wiem.

Wczoraj zaliczyłem pierwszy raz RandomJeta z POZ do WAW - ekspresu do kawy "nie udało się naprawić". Poza tym spoko, pusto. Ciasto śliwkowe super ;)

ashir

Post autor: ashir » dzisiaj, 19:37

Też mi smakowało, podobnie jak szarlotka. ;-) Czyli z kawy nici? Którą klasę wybrałeś?

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » dzisiaj, 19:49

ashir pisze:
dzisiaj, 19:37
Też mi smakowało, podobnie jak szarlotka. ;-) Czyli z kawy nici? Którą klasę wybrałeś?
Za pierwszym razem zaszalałem, więc Business.
Pustki, pustki w trzech wagonach.

ashir

Post autor: ashir » dzisiaj, 19:50

A sok pomarańczowy dostałeś? :-)

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » dzisiaj, 19:51

Tak. Wodę i sok. Gazet nikt nie zaproponował ;)

ashir

Post autor: ashir » dzisiaj, 20:03

Może to i dobrze, bo mają tylko po czesku. ;-) Mnie przed dopłatą do wyższych klas zniechęca właśnie brak gwarancji tych dodatków w podróży, a w części Relax masz do wyboru albo jedziesz przy oknie i nie masz dostępu do gniazdka albo siedzisz przy ścianie i możesz się ładować. Jechałem oczywiście każdą klasą, ale nie bardzo widzę sens dopłaty. Tym bardziej, że wagony też często podmieniają.

Awatar użytkownika
TranslatorPS

Post autor: TranslatorPS » 16 min temu

Komicznie mimo wszystko wygląda, jak z tyłu głowy ma się obrazek 7 wagonów we wrześniu i październiku, a dzisiaj wjeżdża taki z Gdyni do Krakowa na kektronie i 3 pudłach. Jak dzisiaj to wjechało na tor przy peronie, przy którym stał Szkuner (na tylko 7 wagonach) to już w ogóle.
Ten od cyferek i tłumaczeń.
Ostatni manual miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni wysokopodłogowy miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni 5B/6B: EN71-010 > ROJ 30513, 13.10.2025
Ostatni pod banderą ZTM: 6208 > 13/189, 7.01.2023

ODPOWIEDZ