Napisałeś „ W środku tygodnia, dzisiaj na ten kurs”. A słowa te pisałeś w piątek rano
Połączenia komercyjne w Polsce
Moderator: JacekM
No w weekendy są pełne, w tygodniu puste. Jeśli to ma pomóc, to spoko…person pisze:Napisałeś „ W środku tygodnia, dzisiaj na ten kurs”. A słowa te pisałeś w piątek rano
ŁK
Im więcej pociągów w danej relacji, tym powinno być luźniej - przynajmniej w teorii. W praktyce i tak to zależy od konkretnego dnia i szczęścia. W zeszłym roku trafiłem nieźle, na szczęście nie jechałem tym zatłoczonym Intercity, sytuację znam tylko z opowieści.
Niekoniecznie, im więcej pociągów tym może być większy popyt też. Niestety też, jak jest dużo pociągów na LK9, to robią się losowe opóźnienia, a wtedy IC je jeszcze powiększają, bo mają niski prio w porównaniu do pendolino czy ekspresów.fraktal pisze:Im więcej pociągów w danej relacji, tym powinno być luźniej - przynajmniej w teorii. W praktyce i tak to zależy od konkretnego dnia i szczęścia. W zeszłym roku trafiłem nieźle, na szczęście nie jechałem tym zatłoczonym Intercity, sytuację znam tylko z opowieści.
ŁK
- Bastian
- Sułtan Maroka
Inne pociągi odjeżdżające o podobnej, porannej porze - np. do Wrocławia/Szklarskiej Poręby - są całkiem zapchane.ashir pisze: ↑06 mar 2026, 9:43Dlatego napisałem w środku tygodnia. Wtedy w Intercity też jest luźniej, a czasami wręcz pusto. W szczytowych porach, jak dziś w piątek RJ jest już pełny, ale to też wynika z bardzo niskiej podaży miejsc.Bastian pisze: ↑06 mar 2026, 9:00Dzisiaj to jest piątek, a nie środek tygodnia. Po południu to już w ogóle trudno się wydostać jakimkolwiek pociągiem z Warszawy, jak podstawić węglarki, też by się zapełniły, a na pewno wielu ludzi może jechać wcześniej. Ja widziałem w dwa wtorki - max 20 osób na pokładzie.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Bo jadą przez Żyrardów, Koluszki, Łódź, Sochaczew. No i do Szklarskiej nie ma za dużo pociągów. Do Wrocławia też, ale przecież są jeszcze Oleśnice, Sieradze itp. a Kraków nie staje nigdzie, Gdańsk zresztą też. Możliwe, że jakaś Iława czy Włoszczowa Płn. by coś pomogły.Bastian pisze:Inne pociągi odjeżdżające o podobnej, porannej porze - np. do Wrocławia/Szklarskiej Poręby - są całkiem zapchane.
ŁK
RegioJet po raz kolejny skorygował swój cennik i tak:
Szczytowe połączenia (piątek, sobota, niedziela) Warszawa - Trójmiasto
Low cost
98 zł
Standard
118 zł
Relax
128 zł
Business
148 zł
Szczytowe połączenia (piątek, sobota, niedziela) Warszawa - Kraków
Low cost
98 zł
Standard
108 zł
Relax
128 zł
Business
138 zł
Szczytowe połączenia (piątek, niedziela) Warszawa - Poznań
Low cost
78 zł
Standard
88 zł
Relax
98 zł
Business
118 zł
Szczytowe połączenia (piątek, niedziela) Warszawa - Praga
Low cost
134 zł
Standard
154 zł
Relax
178 zł
Business
198 zł
Oczywiście do każdego biletu należy doliczyć +1 zł, jeżeli nie ma się konta RegioJet.
Oprócz tego w mniej popularnych dniach/porach skorygowany został cennik, gdzie poza klasą Low cost (np. Warszawa - Ostrawa) również ceny poszły do góry. Obniżkę o 10 zł (za wyjątkiem klasy Low cost) zauważyłem jedynie w mniej popularnych kursach na trasie Warszawa - Poznań. Generalnie RJ zamiast skupić się na poprawie standardu, bo nadal jest losowy i wydłużeniu składów o dodatkowe wagony to woli zmaksymalizować zysk. 98 czy 99 zł za przejazd najtańszą klasą bez nawet gniazdka to już naprawdę nie jest atrakcyjna oferta, nawet bez dodatkowych przygód na trasie.
Szczytowe połączenia (piątek, sobota, niedziela) Warszawa - Trójmiasto
Low cost
Standard
Relax
Business
Szczytowe połączenia (piątek, sobota, niedziela) Warszawa - Kraków
Low cost
Standard
Relax
Business
Szczytowe połączenia (piątek, niedziela) Warszawa - Poznań
Low cost
Standard
Relax
Business
Szczytowe połączenia (piątek, niedziela) Warszawa - Praga
Low cost
Standard
Relax
Business
Oczywiście do każdego biletu należy doliczyć +1 zł, jeżeli nie ma się konta RegioJet.
Oprócz tego w mniej popularnych dniach/porach skorygowany został cennik, gdzie poza klasą Low cost (np. Warszawa - Ostrawa) również ceny poszły do góry. Obniżkę o 10 zł (za wyjątkiem klasy Low cost) zauważyłem jedynie w mniej popularnych kursach na trasie Warszawa - Poznań. Generalnie RJ zamiast skupić się na poprawie standardu, bo nadal jest losowy i wydłużeniu składów o dodatkowe wagony to woli zmaksymalizować zysk. 98 czy 99 zł za przejazd najtańszą klasą bez nawet gniazdka to już naprawdę nie jest atrakcyjna oferta, nawet bez dodatkowych przygód na trasie.
Low Cost do Poznania sporo droższy niż Low Cost od PKP IC (do niedawna 49, a teraz IC odpaliło masę biletów po 19; nawet BWE można upolować za 29 tydzień wcześniej)... No nie wiem, nie wiem.
Wczoraj zaliczyłem pierwszy raz RandomJeta z POZ do WAW - ekspresu do kawy "nie udało się naprawić". Poza tym spoko, pusto. Ciasto śliwkowe super
Wczoraj zaliczyłem pierwszy raz RandomJeta z POZ do WAW - ekspresu do kawy "nie udało się naprawić". Poza tym spoko, pusto. Ciasto śliwkowe super
Też mi smakowało, podobnie jak szarlotka.
Czyli z kawy nici? Którą klasę wybrałeś?
A sok pomarańczowy dostałeś? 
Tak. Wodę i sok. Gazet nikt nie zaproponował 
Może to i dobrze, bo mają tylko po czesku.
Mnie przed dopłatą do wyższych klas zniechęca właśnie brak gwarancji tych dodatków w podróży, a w części Relax masz do wyboru albo jedziesz przy oknie i nie masz dostępu do gniazdka albo siedzisz przy ścianie i możesz się ładować. Jechałem oczywiście każdą klasą, ale nie bardzo widzę sens dopłaty. Tym bardziej, że wagony też często podmieniają.
- TranslatorPS
Komicznie mimo wszystko wygląda, jak z tyłu głowy ma się obrazek 7 wagonów we wrześniu i październiku, a dzisiaj wjeżdża taki z Gdyni do Krakowa na kektronie i 3 pudłach. Jak dzisiaj to wjechało na tor przy peronie, przy którym stał Szkuner (na tylko 7 wagonach) to już w ogóle.
Ten od cyferek i tłumaczeń.
Ostatni manual miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni wysokopodłogowy miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni 5B/6B: EN71-010 > ROJ 30513, 13.10.2025
Ostatni pod banderą ZTM: 6208 > 13/189, 7.01.2023
Ostatni manual miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni wysokopodłogowy miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni 5B/6B: EN71-010 > ROJ 30513, 13.10.2025
Ostatni pod banderą ZTM: 6208 > 13/189, 7.01.2023