Komunikacja w Legionowie i okolicach
Moderator: Wiliam
W sensie: podjazd kieszeniowy na Młociny? 
Chyba za mocno im weszły czasy PKSu co godzinę. Choć może do Legionowa to te PKSy wcale tak rzadko nie chodziły.person pisze:W sensie: podjazd kieszeniowy na Młociny?
ŁK
Chcieliby mieć zjeść ciastko i mieć ciastko, a najlepiej jeszcze za to ciastko nie płacić.
To może tak jak zaproponował jeden komentujący ten artykuł, najlepiej pójść na kompromis i skrócić do Winnicy ?
To może tak jak zaproponował jeden komentujący ten artykuł, najlepiej pójść na kompromis i skrócić do Winnicy ?
Skrócenie do Winnicy byłoby gorszym rozwiązaniem, niż utrzymywanie obecnej trasy. Nie-e.
Byłoby dobre, gdyby na tej Winnicy coś było. Można uznać że tramwaj jest, mimo że to pół 17 jedynie. Tylko że ten tramwaj jedzie do metra pół godziny (i to do Marymontu). Do ONZ 45 minut. W zasadzie powinno być widać, czy ktoś w ogóle korzysta z takiego połączenia. Z drugiej strony - S4 do Gdańskiego jedzie 23 minuty z Legionowa, a w połączeniu z S40 jeździ też co pół godziny jak 723.
ŁK
Węzeł na Winnicy za olbrzymią kasę jest chorym pomysłem bo kto tam będzie się przesiadał.Legionowo na Żerań FSO ma przesiadki w wielu kierunkach.
tatra
-
Warsopolis5253
Winnica nie jest głupia na wzgląd przesiadkowy (lokalizacja jest dobra, zwłaszcza po połączeniu z Modlińską), tylko pod względem etapowania. Oddanie Winnicy powinno zakończyć żywot pętli na Nowodworach, żeby nowa pętla mogła się realizować (przy okazji kwestia ekspedycji byłaby rozwiązana dla kilku linii i to tam powinna stać ładowarka), a po oddaniu tramwaju z Żerania (połączenie Winnica-Żerań FSO) skrócić 723 i 731. Pomijam fakt, że mogliby od razu zrobić docelową pętle tramwajową i później zbudować P+R jak kasy brakuje (tak jak na Bemowie), ale jak dla mnie Winnica to idealny przykład jak nie etapuje się inwestycji.
Myślę, że to się i tak nie stanie, bo to skraj miasta, połączenie z mostem Grota itp. itd. Może w dalekiej przyszłości, gdy będzie M4, co najwyżej uda się skrócić wszystkie linie strefowe do Płochocińskiej.
- fik
- Naczelne Chamidło
Każdy proponujący skrócenie 723/731 do Winnicy powinien odpowiedzieć na pytanie, jak wyobraża sobie obsługę ciągu Modlińskiej po takiej zmianie i jaki będzie bilans brygadowy wdrożenia jego propozycji.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
-
Warsopolis5253
Zawsze można przebudować układ, trzeba pamiętać, że pętla na Żeraniu straci wjazd z Modlińskiej, więc te linie i tak trzeba gdzieś przekierować, a to nie tylko 723 i 731.
No właśnie nie wiem jak on to sobie wyobraża. Już widzę to szczęście pasażerów zmuszonych do przesiadania się na dziczym zadupiu pod nazwą Obrazkowa, żeby "łapać" poprzedni 723 wyjeżdżający z TMP na Modlińską (nie wierzę, że będą chętni do zwiedzania Młocin).
W tym, że tym pomysłem zabłysnął radny białołęcki, który chyba nie ogarnął, że dla jego dzielnicy istnieje coś takiego jak 511 i rolę dowozu na Młociny spełnia.
Założeniowo tak powinno być, ale pojawia się dziura na Modlińskiej.
Jest 17 co 8-10 (co przy kursowaniu Legionowskiego PKS 723 to aż nadto) oraz całe 2. Oba gdzieś tam do metra.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Nie widzę żadnych plusów takiego rozwiązania... Raz że by dostać się do metra Legionowo będzie musiało objeżdżać tramwajem cały Tarchomin. A dwa to wpychanie dodatkowych pasażerów do tramwajów, które są dedykowane Tarchominowi spowoduje że już na Nowodworach trudno będzie się do nich dostać... Mieszkałem tam jakiś czas i w porannym szczycie już przy Stefanika trudno było znaleźć miejsce przy poręczy w Jazzie...
Po co spieszyć, przecież do końca życia mamy na to czas.
Jak to? Kiedy? Z jakiego powodu?Warsopolis5253 pisze: ↑30 mar 2026, 22:33trzeba pamiętać, że pętla na Żeraniu straci wjazd z Modlińskiej, więc te linie i tak trzeba gdzieś przekierować, a to nie tylko 723 i 731.
Ok. Skrót myślowy z tym Legionowem... Pasażerowie siedemsetek z kierunku północno-wschodniego...
Po co spieszyć, przecież do końca życia mamy na to czas.