Wyświetlacze

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 12 wrz 2024, 16:18

Tego nie wiem. Tak samo jest na 10. Niektóre mają kierunek Os. Górczewska a niektóre Osiedle Górczewska. I to w obrębie tego samego modelu jakim jest Swing. Wygląda jakby chałupniczo dane były poprawiane.
Obrazek

fraktal

Post autor: fraktal » 12 wrz 2024, 16:30

Ja to swoje "Os. górczewska" widziałem wczoraj na wyświetlaczach wewnątrz, także tam też warto poprawić metodą chałupniczą. Dodam też, że zapowiedzi przystanków w ogóle nie było, ale to chyba dlatego, że motorniczy nastawił sobie "Trasę zmienioną", więc ja musiałem za Knapika robić, bo ludzie nie słysząc zapowiedzi przystanków zaraz się gubią w dzisiejszych czasach.

Awatar użytkownika
Przecinak

Post autor: Przecinak » 12 wrz 2024, 19:39

fraktal pisze:
12 wrz 2024, 16:30
ja musiałem za Knapika robić, bo ludzie nie słysząc zapowiedzi przystanków zaraz się gubią w dzisiejszych czasach.
A motorniczy wstał i zaczął klaskać?

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 12 wrz 2024, 19:50

Przecinak pisze:
12 wrz 2024, 19:39
fraktal pisze:
12 wrz 2024, 16:30
ja musiałem za Knapika robić, bo ludzie nie słysząc zapowiedzi przystanków zaraz się gubią w dzisiejszych czasach.
A motorniczy wstał i zaczął klaskać?
A geje zaczęli tańczyć poloneza

Awatar użytkownika
AdamKlocusky
Kontakt:

Post autor: AdamKlocusky » 12 wrz 2024, 21:43

Wyświetlaczowej sagi ciąg dalszy - w autobusie #5201 oprócz samego kierunku jazdy podawana jest również dzielnica, np.:

Kod: Zaznacz cały

URSYNÓW
NATOLIN PŁN.
albo:

BEMOWO
OS.GÓRCZEWSKA
Obrazek
___________________________________________________________________________________
1 13 20 22 124 137 138 154 206 307 340 406 444 460 462 512 517 805 N12

Walas

Post autor: Walas » 12 wrz 2024, 22:10

AdamKlocusky pisze:
12 wrz 2024, 21:43
Wyświetlaczowej sagi ciąg dalszy - w autobusie #5201 oprócz samego kierunku jazdy podawana jest również dzielnica, np.:

URSYNÓW
NATOLIN PŁN.
albo:

BEMOWO
OS.GÓRCZEWSKA
A to już wczoraj kolega mi przysłał na mess foto jak właśnie 5201 na 105 jedzie i ma
BEMOWO
OS. GÓRCZEWSKA
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 12 wrz 2024, 22:12

person pisze:
12 wrz 2024, 14:38
Super jest ta spacja między CH a Markami xD
:arrow: Szkoda, że tu nie zadziałała "zasada" wielkiej tylko pierwszej litery, bo mielibyśmy wreszcie te mityczne Chmarki :D.

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 13 wrz 2024, 0:09

Autobus Czerwon pisze:
12 wrz 2024, 6:58
Przecinak pisze:
11 wrz 2024, 22:33
Ja nie wiem kto wpadł na pomysł, żeby tylko pierwsza litera była wielka.
Nie mam pewności, ale się domyślam. Po prostu musi być jak w Berlinie :)
To ja się przypomnę co do kopiowania rozwiązań z Berlina:
primoż pisze:
27 wrz 2023, 15:43
(...)Czasem nie można pewnych rozwiązań w stosunku 1:1, tylko może lepiej jest zmodyfikować to rozwiązanie tak, żeby uwzględniało lokalny rynek. Do tego Berlin, pomimo dobrej opinii, jak też pozytywnych rozwiązań w transporcie publicznym nie powinien być dupochronem, bo potem przy każdym pomyśle będzie podał argument a bo w Berlinie. Odrobinę elastyczności też się przyda :wink:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Autobus Czerwon pisze:Sama idea nie jest w zasadzie zła, złe jest wykonanie.
To zupełnie jak spora część rozwiązań ZTM-u przez ostanie jakieś 13 lat :twisted:
MisiekK pisze:
12 wrz 2024, 8:44
Wiliam pisze:
11 wrz 2024, 22:55
Dla mnie kierunek jest słuszny. Nazwy dostaną kształt, a nie zawsze prostokąt. Natomiast czcionki są jakieś słabe.
Kierunek jest słuszny wtedy, gdy jest to czytelne dla wszystkich. Niestety osoby z wadami wzroku mają obecnie kłopot z czytaniem tych nazw z daleka.
Potwierdzam, jako osoba z wadą wzroku (krótkowzroczność i astygmatyzm) zdecydowanie lepiej widzę napis w znienawidzonym przez niektórych kwadracie i wszystkimi wielkimi literami niż z nowej wersji lansowanej przez ZTM. I to pomimo chodzenia w okularach.
person pisze:
12 wrz 2024, 9:46
Paweł D. pisze:
12 wrz 2024, 9:45
w miarę ok funkcjonowało.
IMHO "w miarę ok" to nie jest coś pozytywnego.
To w miarę ok to i tak dużo lepiej od obecnego rozwiązania.
person pisze:Nota bene w niemieckich i francuskich systemach jest zapis wyłącznie z wielką pierwszą literą. Są lingwiści, którzy twierdzą, że małe litery są bardziej czytelne, bo wielkie zlewają się w prostokątne kształty...
A badał ktoś może kwestię znaków diakrytycznych? Może po prostu te umlauty w niemczyźnie i te literki we francuskim są czytelniejsze nie stosując zapisu wszystkiego wielkimi literami, jak też może być wyższa częstotliwość występowania takich liter niż w polskim? Jednak u nas oprócz liter z kreseczkami i ogonkami występują dwu- i trzyznaki, więc specyfika zapisu jest nieco inna? :-k
Paweł D. pisze:
12 wrz 2024, 11:01
Liczysz, że ktoś w ZTM przyzna się do błędu i wyjdzie jak bardzo się nudzi w robocie? Cóż.... Może, może...
Przede wszystkim nikt się nie przyzna, bo byłby to wizerunkowy strzał, a przecież panuje w mediach społecznościowych retoryka, że mamy najlepszy transport w Polsce. A wycofanie się z tego byłoby zaprzeczeniem tej teorii :-"
person pisze:
12 wrz 2024, 12:23
Zawsze? Lol. Dobry żart. Krytykowałem ZTM nawet gdy tam pracowałem. Ale już mi za to nie płacą :(
Ale że płacili Ci za krytykowanie instytucji, której byłeś pracownikiem w czasie, gdy w niej pracowałeś? :term:
pawcio pisze:
12 wrz 2024, 14:28
Łukasz pisze:
12 wrz 2024, 10:41
No właśnie, normalnie robi się ux research i podejmuje decyzję biznesową a tu jest technika „może nie zauważą”
Nie. Tu jest technika "I zobaczymy, co z tego wyjdzie".
Hyundaie dziś już były w porządku - małe litery w środku, wielkie na zewnątrz.
Ja bym w tym przypadku poszedł krok dalej: ZTM między pomyślnymi testami a wprowadzeniem w pełni nowej metody prezentacji na wyświetlaczach mógłby wybrać kilka(naście) linii autobusowych i tramwajowych, może jedną SKM, po czym przez pół roku albo rok wyświetlać w nowym formacie to wszystko. Po czym dać możliwość pasażerom zadecydować w formie np. głosowania, którą formę wolą, tak jak to zrobiono w 2011 roku głosowanie, czy linia powstała z połączenia 13 i 20 powinna mieć numer 13 czy 20. Uważam, że kwestia czcionki na wyświetlaczach dużo bardziej się nadaje do konsultacji społecznych niż docelowy układ linii na danym obszarze. I jest to dość śmieszne, a zarazem straszne, że w dużo poważniejszej sprawie, gdzie ostateczne decyzje mają dużą wagę przeprowadza się św. konsultacje, a dużo tam, gdzie podjęte decyzje mogą generować finalnie negatywne skutki w dużo mniejszej skali - już nie.

Natomiast taktyka rodem z Armii Czerwonej czasów II wojny światowej polegająca na rozpoznaniu bojem na tym szczeblu to skandal, kpina i brak szacunku dla użytkowników stołecznego zbiorkomu i osób mających bezpośredni kontakt z tymi pierwszymi.
Walas pisze:
12 wrz 2024, 22:10
AdamKlocusky pisze:
12 wrz 2024, 21:43

URSYNÓW
NATOLIN PŁN.
albo:

BEMOWO
OS.GÓRCZEWSKA
A to już wczoraj kolega mi przysłał na mess foto jak właśnie 5201 na 105 jedzie i ma
BEMOWO
OS. GÓRCZEWSKA
Ja widziałem coś lepszego na zewnętrznych wyświetlaczach Jazza na zjazdowym 17:

Mokotów
KURS SKRÓCONY
To celowo, że dopisek o kursie skróconym jest wielkimi literami, a informacja o zajezdni (choć sam Mokotów to bardziej informuje o dzielnicy) jest małymi?

No i muszę przyznać, że w przypadku zjazdowej 17 zamiana z:

WORONICZA
KURS SKRÓCONY
gdzie jest informacja o ostatnim przystanku trasie linii na:

Mokotów
KURS SKRÓCONY
z enigmatyczną informacją zajezdni/dzielnicy jest cudowna. Nie ma to jak obniżenie standardu informacji pasażerskiej, szczególnie na kursie innym od standardowego. No chyba, że to obniżenie jakości przekazywanej informacji przez SIL w tym konkretnym przypadku jest symbolem obniżenia jakości zarządzania stołecznym zbiorkomem przez ZTM?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 13 wrz 2024, 5:48

Niestety obowiązuje "rozwietka bojom", bo nad całym tym procesem wisi katastrofa "Tadzioman padł - nie mamy niczego", a szaleńcze tempo wynika z tego, że ten proces jest po prostu spóźniony o jakieś 10 lat.
Kwestia tego, czy stosować wersaliki wszędzie, czy gdzieniegdzie i ewentualnie gdzie, to efekt uboczny tego procesu wywołany przez dziurę w systemie. Ale to jednak odrębny temat w stosunku do ewidentnych błędów w interpretacji (lub kompletności) danych.
PS. Te literki absolutnie nie zmieniają tego, że mamy najlepsza komunikację w Polsce.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 13 wrz 2024, 6:30

Tylko dlaczego pozwalamy niekompetentnym ludziom psuć jej wizerunek...?

Awatar użytkownika
karmat
Kontakt:

Post autor: karmat » 13 wrz 2024, 7:32

Walas pisze:
12 wrz 2024, 22:10
BEMOWO
OS. GÓRCZEWSKA
To prawie jak w Łodzi :D
Chojny Kurczaki

beni

Post autor: beni » 13 wrz 2024, 7:40

Paweł D. pisze:
13 wrz 2024, 6:30
Bo w ZTM siedzi rodzina która krzywdy nie da sobie zrobić a głównej dyrekcji wisi to co robi dół. Stąd brak odpowiedzialności za głupie lub złe pomysły.

beni

Post autor: beni » 13 wrz 2024, 7:43

pawcio pisze:
13 wrz 2024, 5:48
Niestety obowiązuje "rozwietka bojom", bo nad całym tym procesem wisi katastrofa "Tadzioman padł - nie mamy niczego", a szaleńcze tempo wynika z tego, że ten proces jest po prostu spóźniony o jakieś 10 lat.
Kwestia tego, czy stosować wersaliki wszędzie, czy gdzieniegdzie i ewentualnie gdzie, to efekt uboczny tego procesu wywołany przez dziurę w systemie. Ale to jednak odrębny temat w stosunku do ewidentnych błędów w interpretacji (lub kompletności) danych.
PS. Te literki absolutnie nie zmieniają tego, że mamy najlepsza komunikację w Polsce.
Do tej pory było dobrze, komu to przeszkadzało. Czy zmiana była konieczna?
Ktoś odpowie za ten burdel, raczej nie.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 13 wrz 2024, 8:22

beni pisze:
13 wrz 2024, 7:40
Paweł D. pisze:
13 wrz 2024, 6:30
Bo w ZTM siedzi rodzina która krzywdy nie da sobie zrobić a głównej dyrekcji wisi to co robi dół. Stąd brak odpowiedzialności za głupie lub złe pomysły.
Wiem, w końcu dwa razy brałem udział w szopce pt. rekrutacja do ZTM. Można przymykać oczy na błędy w komunikatach czy idiotyczne nazwy w linkach do nich, ale tutaj rozwalono informację pasażerską która jednak powinna być pod szczególną ochroną. Zresztą od lat były z nią cyrki. O właściwe dopiski o kursach skróconych też były lata walki.

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 13 wrz 2024, 8:50

Z dopiskami o kursach skróconych jest problem do dziś przy każdej zmianie rozkładu.
Obrazek

ODPOWIEDZ